Pozdrav svima, molimo vas da ovo dobro procitate ako hocete da gledate utakmice preko SopCast-a!!!
Kao sto je vec poznato, prenosit cemo uzivo utakmicu SiCG - BiH, preko SopCast-a. Iako vecina vas vec poznaje ovaj program i kako da ga nastima, ipak sam odlucio da sve postavimo u posebnu temu na jedno mijesto. Ispod sljede pravila i uputsva.
SopCast:
SopCast je jedan mali p2p (peer-to-peer) "alat" za gledanje stream-a preko interneta. Znaci, jedan kompjuter "dijeli" signal sa Televizije (ili satelicke) na internetu, to omogucava da se drugi kompjuteri mogu prikljuciti i pratiti taj isti signal. Ovo u principu funkcijonise kao Kazaa ili Napster (sto vise korisnika, to brzi i stabilniji signal). Vi kad se prikljucite stream-u, vasa konekcija pomaze da signal bude jaci i stabilniji.
OPTIMALINI STREAM
Da bih ste imali sto manji buffering (snimak bez prekidanja) vazno je da pratite sljedece tacke:
- Ugasiti FIREWALL na vasem kompjuteru. Pri kraju ovog posta mozete naci uputstvo kako to uraditi. Nemojte zaboraviti upaliti Firewall ponovo kad zavrsite gledati utakmicu.
- Ugasiti SVE programe koje vam koriste internet. NEMA VEZE KOLIKO VAM JE JAKA LINIJA! Ugasiti SVE programe poput Kaze, DC++, MSN, ICQ, mIRC... ama sve!
- Nemojte surfati po internet stranicama dok gledate stream!
- Nemojte nista spustati (download) dok gledate stream!
- Nemojte raditi druge stvari na kompjuteru dok gledate stream. (Koristit druge programe koje vam vuku memoriju i procesor)
- Ponovo procitaj ovu listu i upamti!!!
Sto se servera tice (sto pusta signal), sve je nastimano i radi kako treba. Imali smo "Test prenos" i ferceralo je odlicno. (preko 100 korisnika).
Nemojte, molim vas, dolaziti ovdje na forum i zaliti se na kvalitet slike, kvalitet zvuka, na prekidanje...itd. TO STO VIDIS, TO I DOBIJES.
- Da bih ste mogli gledati utakmicu morate imati Winows Media Player 9 (ili novije)
PAZNJA:
- Ako ste procitali i pratili uputstvo, i opet nemozete da otvorite kanal, mi vam stvarno nemozemo pomoci. I za nas je ovo novo, zato se obratite forumu na
www.sopcast.org. Svi komentari u vezi ovoga ce biti ili ignorisani ili izbrisani.
- Nemojte zaboraviti da SVAKO nemoze imati super duper kvalitet stream-a, nema veze koliko korisnika ima. To najvise vazi za vas sa 56k modemima i ISDN linijom, jednostavno nemate dovoljno jaku ljiniju da mozete gledati ovo.
Posto je ovo vec postalo popularno kod nas, mi sigurno necemo biti jedini sa prenosom utakmice 8. i 12. oktobra. Ja vam nemogu pomoci ako ste usli u neki drugi kanal osim naseg. Nas kanal ce pri kraju imati url od ovog sajta, samo da znate Wink sport.becka-raja.at
Samo jedna opomena za kraj. Vec od 29. septembra na listi se pojavio jedan kanal na SopCast-u pod imenom BHTV 1. To nije nas kanal! Vecina ljudi sto se probalo prkljuciti tom kanalu dobiva poruku FATAL ERROR. Sto znaci da nesto nije u redu sa tim kanalom, i nije do nas korisnika!
U sljedeca 2 posta mozete naci uputstva za koristenje SopCast-a i Kako ugasiti FireWall na vasem kompjuteru.