Ilija Petrovic pred utakmicu s BiH i o susretu Litvanija - SCG
Ovo iz Avaza
Oprez u Litvaniji
- Ne, to neće biti nimalo laka utakmica, pogotovo jer ćemo biti oslabljeni neigranjem kažnjenih Duljaja i Koromana te povrijeđenog Ilića. Pa, pogledajte, jedino je vaša reprezentacija uspjela pobijediti u Viljnusu, što mi, iskreno, nije drago, jer da ste remizirali ili čak izgubili, bilo bi nam mnogo lakše.
Petkovića nisu iznenadile sjajne partije izabranika selektora Blaža Sliškovića.
- Niko nije očekivao ovakav zaplet u grupi 7 izuzev mene. Sjetite se da sam na utakmici u Zenici između BiH i Španije rekao da će ovo biti najzanimljivija grupa. To se i desilo. Za prva dva mjesta bore se čak četiri selekcije. Rasplet će biti dramatičan. Volio bih da SCG ide direktno na SP, BiH u baraž, a da Španci i Belgijanci otpadnu, zbog čega priželjkujem remi u njihovom briselskom duelu.
Ipak, našem nacionalnom timu u svim kalkulacijama 12. oktobra je neophodna pobjeda na Marakani.
- Nema ovdje neke posebne pripravnosti pred taj susret. Mi smo lideri grupe od početka i tako ćemo ući u duel s BiH. Ne želim prijetiti, ali je teško u Beogradu dobiti utakmicu. Ovdje ni Brazil nije pobjeđivao. Marakana je teška tvrđava za osvojiti.
Imat ćemo podršku 60.000 navijača, što je velika stvar. No, kamo sreće da smo mi, recimo, pobijedili u Madridu ili u Beogradu protiv Litvanije, a da vi imate barem dva boda više. U tom slučaju, igrali bismo susret u kojem ne bi niko ništa izgubio. Nažalost, nije tako. Bit će ono što biti mora.
Bez zlonamjernosti
Naš sagovornik kategorično odbija mogućnost da će ta oktobarska večer biti nešto više od fudbala.
- Zašto bismo prema Bosni bili nastrojeni na bilo koji drugi način osim na onaj sportski, gdje, naravno, postoji rivalitet. Ovdašnja javnost neće dirigovati tim mečom. Mi ćemo sačekati Bosnu kao bivšeg prijatelja iz SFRJ. Beograd nije zlonamjeran prema nikome i poručujem kao šef struke da negativnog naboja neće biti. Primit ćemo vas kao najrođenije - poručio je, na kraju, Petković.
--------------------------------------------------------------------------
Ja se slazem sa njim. Dobro je odgovorio da vih trebate biti oprezni protiv Litvanije, a mi trebamo biti oprezni protiv San Marino, i ako su tako losi, nezna se nista!
|